Menu pro změnu – ŽÁROŠ – Skutečně zdravá škola

autor: | 27. dubna 2017 | Akce školy, Aktuality, Ekoškola

        Už se stalo tradicí, že koncem dubna proběhne na naší škole ekologická aktivita ŽÁROŠ/ŽÁci-ROdiče-Škola/.

Letošní aktivita měla dvě části. V rámci projektu Menu pro změnu/ ve kterém je škola zapojena už druhým rokem/  proběhlo dopoledne vaření ze zbytků jídla, které si děti donesly z domova. Vznikaly vaječné pomazánky, ovocné nápoje a ovocné kaše, jednohubky a knedlíky ve vajíčku, okurkové šťávy, chleba ve vajíčku….Všechno si děti připravovaly ve škole a proběhly vzájemné ochutnávky. Dokonce i v kanceláři školy! A že to byly mňamky!

Co bylo cílem této aktivity? Ukázat dětem, jak využít zbytky jídla z domácnosti, které velmi často končí v popelnici.

Děti z naší školy už ale ví, že plýtvání jídlem není správný směr v šetrném chování vůči přírodě. Učitelé společně se Sdružením TEREZA  a GLOPOLISEM  cíleně již druhým rokem působí na vědomí dětí i dospělých v otázkách plýtvání jídlem a úspěšně se daří měnit vztah zúčastněných k jídlu, k potravinám a jejich zpracování.

Slovo o projektu

Mezinárodní projekt o zodpovědné spotřebě potravin Menu pro změnu odstartoval 

  1. 10. 2016 – Čtyřicet pět škol se v tomto školním roce bude věnovat tématu Zodpovědné spotřeby potravin v rámci mezinárodního projektu Menu pro změnu. Spolu se školami z dalších 8 evropských zemí, které jsou do projektu zapojeny, využily školy Mezinárodní den potravin k zahájení své celoroční práce.

Tímto dnem se rozběhl na školách již druhý ročník mezinárodního projektu Menu pro změnu, který je zaměřen na zvyšování povědomí o souvislostech mezi naší spotřebou potravin, životním prostředím a životem lidí na celé zemi. V minulém školním roce úspěšně proběhl na prvních pilotních školách a v letošním školním roce je do něho zapojeno 45 škol z České republiky a skoro 400 škol z dalších osmi evropských zemí.

Žáci ze zapojených škol se pokouší měnit stravovací návyky přímo na svých školách i domovech, provádí analýzu školní jídelny, bufetu/automatu i v domácnostech, vyhodnocují silné a slabé stránky a sami navrhují řešení, ke kterému by v průběhu roku chtěli dojít. O své práci informují nejen na škole, ale i mimo ni, prostřednictvím lokálních médií a akcí pro veřejnost.

Mezinárodní den potravin s letošním tématem „Klima se mění, jídlo a zemědělství musí také“ byl pro zahájení projektu vybrán proto, že i on se snaží o změnu v přemýšlení lidí o jídle. Na školách zapojených v minulém roce do projektu Menu pro změnu k takové změně došlo. Vnímání zodpovědné spotřeby jídla se u mnohých z nich posunulo od představy „co je zdravé je zodpovědné“ k tomu, že „zodpovědné je to, co má menší dopad na životní prostředí a společnost ne celém světě.“

 

Druhá část aktivity proběhla na školní zahradě – v rámci projektu Skutečně zdravá škola/ ve kterém je naše škola zapojena od ledna 2017/, kde společně děti a dospěláci sázeli bylinky do nového záhonku. Ten vytvořil náš šikovný pan školník a čerstvé bylinky budou využívat naše šikovné kuchařky do jídel, která nám každý den připravují. Už se těšíme! Tak ať nám ta meduňka, máta, tymián, kopr, šnitlík, petrželka, bazalka  a další pěkně rostou!