Školní akce 2009/2010

25.6.2010 Výstava v dubské šatlavě

V červnových dnech proběhla v městské šatlavě výstava výtvarných prací věnovaná městu Dubá a jejimu okolí.

Návštěvníci si zde mohli prohlédnout řadu krásných uměleckých děla  a zároveň se tak dozvědět,jak vidí Dubou její nejmladší obyvatelé.

 

 

17.6.2010 Výlet za Máchou – I.praktická

Dne 17.6.2010 vyrazila I.praktická v rámci školního výletu po stopách Karla Hynka Máchy. Výlet byl zaměřen na poznávání míst a kraje, kde  působil tento básník  a spisovatel. Děti byly s autorem a jeho nejznámějším dílem Máj přiměřenou formou seznámeny již v rámci literární výchovy.

Po příjezdu do Doks navštívili muzeum a památník K.H.Máchy a prohlédli si i místní expozici rybářství.Další část cesty byla zaměřena na poznávání města a jeho okolí.S dětmi jsme prošli přes park s nově vybudovaným dětským hřištěm, kde děti posvačily a zaskotačily si na houpačkách a průlezkách, dále jsme prošli přes Lipové náměstí ke stanovému městečku Divočák a odtud kolem přístaviště Valdštejská s překrásným výhledem na jezero a přes pláž klůček až k přístavišti parníků.Počáteční obavy některých dětí z cesty lodí po jezeře vystřídala rychle zvědavost, zážitek z jízdy parníkem a dění na jezeře i v jeho okolí.

Výlet jsme zakončili sladkou tečkou v cukrárně na náměstí v Doksech.

 

27.5.2010 Hasiči ve škole

Ne, nebojte, ve škole nehořelo.

To jen přišli dubští dobrovolní hasiči se skvělým  nápadem uspořádat pro děti naší školy soutěž.

Ve čtvrtek 27.5. si jednotlivé třídy naší školy vyslechly zajímavé informace o oblečení, které hasiči používají při své práci. Dokonce si ho mohly děti  vyzkoušet. Zjistily, že oblek s dýchacím přístrojem není vůbec lehký, jen přístroj může vážit až 16 kg! A přitom se ještě pohybovat! Vyzkoušely si i rukavice, které jsou odolné proti ohni.

Po této aktivitě bude v dalším týdnu následovat testík pro všechny děti, které si budou chtít zasoutěžit. Bude se týkat získaných informací. 14.6. pak proběhne vyhodnocení jednotlivců v kategoriích 1. třída.,2. a 3.třídy, 4. a 5. třídy, 6. a 7. třídy a 8. i 9.třídy.

 

 

19.5.2010 Vzdělávací akce Příběh planety Země

Dne 19.5.2010 se žáci naší deváté třídy vydali do Národního muzea v Praze, kde se vybaveni pracovními listy ponořili do minulosti naší Země.

Výstava o celkové rozloze 900 m2 je instalována v největších výstavních prostorách hlavní budovy Národního muzea v prvním patře.

Vstupní sál nás přenesl do vesmírného prostředí. Hlavním exponátem je model Země a návštěvník jím přímo vstupuje do nitra planety.Kromě sopečné činnosti a jevům s ní souvisejícími, si  zde deváťáci vyzkoušeli  zemětřesení na vlastní kůži s patřičným doprovodem vizuálním i zvukovým.

V levém sálu nahlédli pod pokličku zrodu života a dostali se až k vrcholnému ekosystému spodního paleozoika, tedy korálovému  útesu (v našem případě věrná replika Koněpruského útesu).V pravém sálu pak zůstali v němém úžasu nad kostrou dinosaura rodu Amargasaurus, která je zde poprvé představen veřejnosti.

Celá výstava je doprovázena spoustou interaktivních her na dotykových obrazovkách, názornými videi a maketami.                                                                                          čerpáno z www.planeta-zeme.cz

 

8.4.2010 Velikonoční florbalový turnaj

8. dubna proběhl na naší škole již druhý ročník turnaje ve florbale. Kromě našich žáků se ho zúčastnili i žáci ze  ZŠ Bělá pod Bezdězem a tři českolipské školy, ZŠ Tyršova, Pátova a Špičák. Stejně jako vloni byly pro nejlepší týmy a hráče připraveny krásné poháry věnované p. Kadlečkem. S organizací turnaje pomohl i pan Slovák, který pomohl s přepravou mantinelů a k pohodovému průběhu turnaje přispěl i akreditovaný rozhodčí florbalové unie p. Procházka.Vítězem turnaje se stala stejně jako vloni ZŠ Špičák, na naše chlapce zbylo letos poslední 5. místo. přesto nakonec jeden náherný pohár zůstal „doma“, když si cenu pro nejlepšího hráče odnesl Dominik Šesták.

 

17.3.2010 Okresní kolo v recitaci

Dne 17.3.2010 se v Domě mládeže Smetanka v Novém Boru uskutečnilo okresní kolo v recitaci.

Naši školu reprezentovala 2 děvčata-Karolína Pangrácová  a Kateřina Bouchnerová.

karolína Pangrácová získala v II.kategorii krásné první místo za recitaci balady a postupuje tak dále. Gratulujeme!

 

18.1.2010 V zajetí Indiánů

Nový týden začal přímo indiánsky!

18.1. jsme v tělocvičně přivítali skupinu amerických Indiánů. Dozvěděli jsme se o indiánských zvycích, vyslechli jsme si indiánskou pohádku a zatančili jsme si v rytmu fléten a bubínků.

Bylo to super!

 

8.12.2009 Okresní kolo ve florbale dívek

Letos vůbec poprvé se naše děvčata zúčastnila okresního kola ve florbale. Turnaj proběhl ve sportovní hale v Zákupech.Přestože děvčata předtím spolu příliš často nehrála, nebylo to na jejich hře vůbec znát.Do branky se statečně postavila Iva Odvárková, před ní hrály Andrea Stejskalová, Michaela Chytilová, Kristýna Hypšová, Kateřina Bouchnerová a Michaela Čeledová. Už do prvního zápasu vstoupily naše dívky s velkým odhodláním a bojovností.Vysněný postup do finále jim utekl až v úplně posledním zápase. Tam totiž potřebovaly zvítězit o alespoň o dva góly
a vítězství „jen“ 1:0  bohužel k postupu nestačilo.Přesto jim patří poděkování za předvedený výkon i chování.

 

 

4.12.2009 Školní kolo olympiády v českém jazyce

Dne 4. prosince se rozjelo klání našich žáků v jazyce českém. Školního kola olympiády v českém jazyce se zúčastnilo celkem 11 žáků z VI. až VIII. třídy.Nejúspěšnějším řešitelem se stala Martina Holíková ze VI.třídy. Jak dopadli ostatní, se můžete podívat zde.

 

12.12.2009 Turnaj v sálové kopané v Bělé pod Bezdězem


12.12.2009 proběhl v sportovní hale v Bělé pod Bezdězem turnaj v sálové kopané mladších žáků, kterého se zúčastnili

Milan Petrik, Dominik Šesták, Vít Svoboda, M. Demeter, T. Kmetz, D. Demeter, a protože bylo dost dalších chlapců nemocných museli nám pomoci žáci  5. ročníku Petr Jelen, Dominik Sláma.

Turnaje se zúčastnilo 6 týmů jeho průběh byl velice vyrovnaný a plný zvratů, mezi 1.a  5. týmem byl rozdíl pohých dvou bodů. Až úplně poslední zápas nás odsunul ze druhého místa a celkové skóre rozhodlo, že naši žáci skončili na čtvrtém místě.

3.12.2009 Turnaj v sálové kopané v Bělé pod Bezdězem

Dne 3.12.2009 proběhl v sportovní hale v Bělé pod Bezdězem turnaj v sálové kopadné starších žáků.
Naši školu reprezentovali. Standa Lizner,Tomáš Pavlík, Jirka Růžička, lukáš Mencl, Martin Forszták, Honza Kareš, Kuba Sloup, Mirek Houska a Mirek Krejčí.
Podle očekávání vyhrály Doksy.Žáci naší školy s nimi jako jediní sehráli vyrovnaný zápas,ale i tak na ně zbylo pouze 4.místo.
Turnaje se zúčastnilo celkem 8 týmů ze okolních Základních škol:Doksy, Bělá pod Bezdězem, Dubá,Kravaře,Mnichovo Hradiště, Bakov nad Jizerou.
Turnaj byl výborně připravený, děkujeme organizátorům, ale i účinkujícím za hezké představení bojovnosti.


1.12.2009 Sběrový den

1. 12. 2009 proběhla na naší škole soutěž ve sběru papíru. Děti mohly přinést jakýkoliv papír v jakémkoliv množství na školní dvůr od 7,30 do 8,00. Cělkem jsme nasbírali 551 kg papíru, který firma Wegarecycling odveze  a uhradí škole 0,80 Kč za 1 kg.
Všichni sběrači byli odměněni věcnými cenami, které věnovala firma AVE.

1. místo     Jakub Ježek          75 kg
2. místo     Nikola Lupoměská     74,5 kg
3. místo     Nicola Heinrichová       46 kg

 

26.11.2009 školní turnaj v Člověče nezlob se

Dne 26.11. proběhl školní turnaj v člověče nezlob se. Klání se zúčastnili výherci třídních kol. Na 1. místě se umístila Kicová Leona. na 2. místě Dvořáková Nikola, na 3. místě Vorel Jakub. Výhercům gratulujeme.



3.12.2009 Vánoční Česká Lípa a divadelní představení Tygřík Petřík

V prvním adventním týdnu navštívili druháčci a třeťáci vánočně vyzdobené náměstí v České Lípě. Tady si prohlédli betlém a Vánoční strom. Potom je čekalo divadelní představení Tygřík Petřík o strachu a odvaze ho překonat.Návštěva České Lípy se dětem moc líbila.


16.11.2009 Běh 17.listopadu

Již 37. ročník se uskutečnil dne 16. listopadu. Letošní ročník se konal na školním hřišti a kromě žáků základní školy se ho zúčastnili i děti z mateřské školky. Pro všechny běžce byla v cíli připravena odměna v podobě sušenky a čaje. Ti nejlepší si odnesli diplom a jednu deseti sad medailí, které pro tento závod věnoval p. Kadleček. Protože nám přálo počasí, přišlo i dost rodičů povzbudit své ratolestí, všichni se navzájem povzbuzovali a někteří nechali na trati skutečně „všechno“, byla atmosféra celého dopoledne skutečně výborná a všem se určitě líbila.
Výsledky jednotlivých kategorií:Mateřská školka:1. Šíma Miroslav, 2. Mordačiková Martina, 3. Jančák Filip
1. třída:1. Bačovský Jan, 2. Rajnišová Eliška, 3. Tomášek Václav
2. a 3. třída dívky:1.Kmetzová Jaroslava, 2. Lupoměská Nikola,  3. Pejpalová Adélka,
2. a 3. třída hoši :1. Horský Jan, 2. Dalecký Jan 3. Exner Timotej Horácio
4. a 5. třída dívky:1.Vnuková Andrea, 2. Kmetzová Dagmar, 3. Dvořáková Nikola ,
4. a 5. třída hoši
:1. Mynařík Adam, 2. Jelen Petr, 3. Vorel jakub
6. a 7. dívky:1. Bouchnerová Kateřina, 2. Doová Lenka, 3. Lešková Denisa,
6. a 7. třída chlapci:1.Kmetz Tomáš, 2. Demeter Miroslav, 3. Chadraba Jan
8. a 9. třída dívky:1. Godlová Marie, 2. Sýkorová Andrea, 3. Menclová Denisa,
8. a 9. chlapci:1. Růžička Jiří 2. Lizner Stanislav, 3. Forzstág Martin
Absolutním vítězem se stal Jiří Růžička, ten si také odnesl domů půtovní pohár Běhu 17.listopadu.

 

12.11.2009 Burza středních škol a učilišť

Dne 12.11. se v České Lípě opět uskutečnila Burza středních škol a učilišť našeho, ale i našich přilehlých krajů pod názvem „QUO VADIS“.Akci prořádá SOŠ a SOU Česká Lípa ve spolupráci s Úřadem práce Česká Lípa, Městem Č.L.  a Pedagogicko-psychologickou poradnou Č.L.
Kromě základních informací o středních školách a učilištích si žáci naší školy mohli prohlédnout také práce žáků SOŠ a SOU 28.října v České Lípě.

 

27.10.2009 Chemická laboratoř

Po téměř měsíční rekonstrukci byla 27.10.2009 předána zcela nová chemická laboratoř k užívání žákům ZŠ Dubá. K slavnostnímu otevření této multifunkční laboratoře dojde dne 12.11.2009.
Na základě výběrového řízení byl v červnu 2009 vybrán ze čtyř nabídek projekt firmy KBV,s.r.o.
Na celkové rekonstrukci se podílela řada pracovníků školy a Města Dubá, kterým rovněž škola vděčí za financování celého projektu.
V této multifunkční laboratoři si nyní žáci mohou vyzkoušet práci s různými chemickými látkami, zapojit jednoduché el.obvody a rovněž sledovat svět kolem sebe pod okuláry mikroskopů.
Všem, kteří se na této rekonstrukci podíleli patří dík.

 

27.10.2009 Soutěž o nejkrásnější dlabanou dýni

Jako každý rok i letos proběhla soutěž o nejkrásnější dlabanou dýni. Nejvíce se líbila dýně, kterou vydlabaly děti ve školní družině, na 2. místě byla dýně dětí ze třetí třídy a 3. místo obsadili Adam Mynařík a Vojta Kůžel. Vybrat tu nej bylo opravdu velmi těžké. Letos tvořili porotu: Žákovská rada školy, paní uklízečky, paní kuchařky a žáci, kteří se zúčastnili Halloweenského spaní v družině.Nyní dýně zdobí školní zahradu.


21.10.2009 Černé divadlo Praha

Děti z třetí, čtvrté a I. praktické třídy si měly možnost prohlédnout Muzeum Policie ČR v Praze.
Zde si také zajezdily na dopravním hřišti a shlédly program na téma šikana v Černém divadle.Všem se program velmi líbil a den si děti moc užily.

 

1.10.2009 Soutěž o nejkrásnější jablko

Dne 1.října proběhla na škole podzimní výtvarná soutěž „O nejkrásnější jablíčko“. Úkolem dětí bylo prostřednictvím libovolné výtvarné techniky ztvárnit svou představu jablíčka. Soutěže se zúčastnilo 40 žáků prvního stupně a byla tak vhodným doplňkem k právě probíhajícímu projektu „Zdravá výživa“.
Děti pracovaly s velkým zaujetím a odměnou pro ně bylo jablíčko „k zakousnutí“.
Vyhodnoceny byly tři kategorie:
vítězem 1.kategorie se stala Bětka Imrichová, vítězem 2.kategorie pak Kristýna Zabilanská a vítězem 3.kategorie Veronika Mordačíková.Všichni vítězové byli odměněni věcnými cenami a obdrželi diplom.
Nejzdařilejší práce si mohla veřejnost prohlédnout na nástěnce školy v 1.patře.

17.9.2009 Zákolník

Žáci druhých a třetích tříd se 17. září vypravili do zemědělského muzea v Kadlíně a na rozhlednu Hradišť. Navštívili expozici venkovského kováře, staré selské techniky, motyček, polních plodin a naučnou stezku Hradišť s rozhlednou. Dozvěděli se spousty zajímavých informací, například co je a k čemu sloužil zákolník.

 

14.-15.9.2009 Srdíčkový den

V září proběhala na naší škole sbírková akce „Srdíčkový den“ občanského sdružení Život dětem.
Sbírkovými předměty byly oblíbené magnetky v hodnotě 25,-kč s logem OSŽD.
Projekt byl zaměřen na pomoc vážně nemocným, postiženým a opuštěným dětem v ČR.
Celkový počet prodaných magnetek :110, podařilo se tak vybrat 2 750 Kč.
Děkujeme žákům, jejich zákonným zástupcům, učitelůma dalším zaměstnancům školy, kteří se této sbírkové akce zúčastnili, za pomoc.

 

2.9.2009 Rama hlídka

Ve středu 2.9. se před naší školou objevila Rama hlídka.
Kontrolovala dětem svačiny, zda je mají připravené doma.
Jako odměnu získaly děti pravítko Rama s pohyblivou figurkou. Navíc se mohly změřit na Rama metru, aby zjistily kolik povyrostly za prázdniny!
Škola má vlastní program Zdravé svačiny již mnoho let, a tak není divu, že dětí s pravítkem od Ramy bylo opravdu hodně.