Exkurze do Cukrovaru Dobrovice
Ve středu 18.října se žáci 9.třídy v rámci výuky chemie vydali do cukrovaru Dobrovice, který se nachází nedaleko Mladé Boleslavi. Je to nejstarší fungující cukrovar ve Střední Evropě a jeho provoz nebyl nikdy od roku 1831 přerušen.
V informačním centru se každý z nás navléknul do reflexní vesty, ochranné přilby a na krk si pověsil sluchátka. Takto vybaveni jsme si s panem průvodcem prošli areál továrny a seznámili se s celým procesem výroby – od přivezení cukrovky nákladními auty, přes laboratoř, kde se určuje obsah cukru v řepě, až po shlédnutí výsledných bílých krystalků. Nakonec jsme si mohli některé řepné produkty i ochutnat. Všechny byly slaďoučké, jen melasa nechutnala nikomu.
Exkurzí žáci získali představu o pěstování, sklizni a zpracování cukrové řepy.
Mgr. Miroslava Sochová, Mgr. Veronika Zítková, Bc. Anetka Kučerová